kasiulek
UNO
|
 |
« : Grudzień 04, 2008, 10:30:26 » |
|
Z gory zaznaczam, ze nie jest moja intencja jakiekolwiek czepianie sie i bardzo prosze o nieinterpretowanie mojego zaciekawienia ponizej w taki wlasnie sposob  Obserwuje bowiem sobie UNO i widze, ze pojawia sie na nim stale MASA nowych kosmetykow do oceny, ale jednak wiekszosc z nich ocen nie otrzymuje, bo sa to produkty, ktorych tutejsze forumki - jak wiadomo dobrze uswiadomione  - i tak nie uzylyby, chocby ze wzgledu na kiepskie sklady. I stad propozycja/pytanie: moze warto byloby zastanowic, czy jest sens w dodawaniu do listy tych wszystkich kosmetykow "jak leci"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pucca
Global Moderator
UNO
Cute but psycho
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2008, 10:47:41 » |
|
Jako, że głównie to ja dodaję produkty do UNO "jak leci" czuję się wywołana do odpowiedzi  Kasiulku UNO to z założenia baza danych o produktach do pielęgnacji i nie tylko, a nie selekcjonowanie dobrych i wartościowych od tych beznadziejnych (nawet nie wiem, kto miałby decydować, czy dany skład jest dobry i nadaje się na UNO czy nie). No i jeszcze jedna rzecz - coś co ma skład nieciekawy może okazać się jednak czymś co działa przykładem może być choćby ta maseczka http://www.femineus.pl/index.php?topic=5574.0 , której skład nie powala a jednak działa.
|
|
|
|
|
|
Nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę! 
|
|
|
Nan
Administrator
UNO
My tu wąpierza tropim
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2008, 10:50:54 » |
|
Mi osobiście - i nie tylko mi chyba, zależy żeby UNO było nie tylko oceniaczem, ale także możliwie najbogatszą bazą składów i opisów kosmetyków. Nie wątpię, że większość z nas kremu Diora raczej nie kupi  , ale uważam, że warto mieć te składy w bazie., choćby po to, by w dyskusjach z "nieuświadomionymi" można się było posłużyć konkretnymi argumentami, a nie tylko takimi, że "tanie kosmetyki są dobre, bo są tanie i dobre"  Poza tym właściwie pozostaje mi się podpisać pod wypowiedzą Puccy 
|
|
|
|
|
|
UMIESZ LICZYĆ, LICZ NA SIEBIE Motto życiowe Nan
Kliknij w banner - daj sznureczek - pomóż innym znaleźć Femi !!!
|
|
|
kasiulek
UNO
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2008, 13:58:26 » |
|
OK, rozumiem. Widocznie zbyt doslownie zrozumialam tytul UZYWALAS-Napisz-Ocen 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erato
UNO
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2008, 14:21:25 » |
|
A moze ktoś spróbuje czegoś, bo dowie się o tym z UNO? Poużywa i opisze  Ja się dowiaduję o istnieniu różnych nowych kosmetyków w dużej mierze dzięki robocie Puccy 
|
|
|
|
|
|
 każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie (Siegfried Obermeier "Safona")
|
|
|
marla
UNO
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2008, 21:24:24 » |
|
Mnie się wydaje, że rozumiem, o co chodzi Kasiulkowi, też się nad tym zastanawiałam. Tzn. mam wrażenie, że po prostu nie uda się stworzyć takiej wielkiej bazy z tego prostego względu, że produkty bez przerwy z rynku znikają albo zmieniają składy, i w zasadzie trzeba by to nieustannie monitorować, bo się szybko dezaktualizuje. Takie prawo rynku - w zasadzie chyba niewiele kosmetyków, i pielęgnacyjnych i kolorowych, jest w stałej ofercie, a jak jest, to i tak często zmieniają składy. Absolutnie nie negując przydatności i potrzeby bazy i doceniając ogrom gargantuicznej wręcz pracy Puccy  , muszę przyznać, że parę razy w zeszłym roku usiłowałam znaleźć parę produktów, które mnie zainteresowały, i usłyszałam, że ich już nie produkują albo nie sprowadzają. Oczywiście, być może pani rossmanowa była zbyt leniwa i mnie zbywała, ale nie miałam tego za bardzo jak zweryfikować, nie było to zresztą zbyt istotne. Mnie bardziej martwi to, że mało jest opinii - skład składem, ale tak jak w wypadku szamponu babydream, produkt może się okazać totalnym badziewiem, mnie opinie bardziej przekonują - to też może wynikać z niszowości produktów. Może nieporozumienie faktycznie tkwi w kwestii nazewnictwa? Bo UNO w obecnym kształcie chyba jest bardziej bazą składów niż Ocenialnią (od razu się tłumaczę, że starałam się ocenić wszystko, co znam). A większość tego, czego używałam kiedyś, już nie jest produkowana.
|
|
|
|
|
|
"I don't mind change. I just don't like to be there when it happens". Adrian Monk
|
|
|
marianna
UNO
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2008, 09:44:04 » |
|
Ja mało oceniam - bo praktycznie nie używam "kupnych" kosmetyków - to co mam pisać? Mam z tego powodu wyrzuty sumienia...no ...ale...nie będę tworzyć fikcji 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erato
UNO
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2008, 12:09:29 » |
|
Ja mało oceniam - bo praktycznie nie używam "kupnych" kosmetyków - to co mam pisać? Mam z tego powodu wyrzuty sumienia...no ...ale...nie będę tworzyć fikcji  Miałam już kiedyś taką refleksję, że chyba by warto stworzyć w UNO dział dotyczący samorobnych kosmetyków  tudzież innych mazideł i dziwnych substancji 
|
|
|
|
|
|
 każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie (Siegfried Obermeier "Safona")
|
|
|
francia
UNO
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2009, 22:12:51 » |
|
a ja chciałabym zapytać czy produkty w poszczególnych działach można by ułożyć alfabetycznie? bardzo ułatwiłoby poszukiwanie konkretnego produktu w nadziei że ktoś ocenił.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pucca
Global Moderator
UNO
Cute but psycho
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2009, 22:32:20 » |
|
a ja chciałabym zapytać czy produkty w poszczególnych działach można by ułożyć alfabetycznie? bardzo ułatwiłoby poszukiwanie konkretnego produktu w nadziei że ktoś ocenił.
Franciu tu zajrzyj http://www.femineus.pl/index.php?topic=2706.msg61155#msg61155
|
|
|
|
|
|
|
|
|
francia
UNO
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2009, 15:53:29 » |
|
dzięki, nie zauważyłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erato
UNO
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2009, 18:00:55 » |
|
ha, czyli nie ja jedna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiulek
UNO
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2009, 17:57:21 » |
|
Wyciągam ten wątek, bo przyszło mi do głowy, że może można byłoby utworzyć "podzbiory" w szamponach, myjołach do ciala i do twarzy pod tytułem "Bez SLS"? Dałoby się czy to za dużo roboty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pucca
Global Moderator
UNO
Cute but psycho
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2009, 18:07:36 » |
|
Wyciągam ten wątek, bo przyszło mi do głowy, że może można byłoby utworzyć "podzbiory" w szamponach, myjołach do ciala i do twarzy pod tytułem "Bez SLS"? Dałoby się czy to za dużo roboty?
Kasiulku pomysł nie zły  , jeśli chodzi o realizację to musimy poczekać do poniedziałku kiedy to nasza Nan powinna się zjawić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dee
UNO
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2009, 18:47:30 » |
|
To może (tak za jednym zamachem) zrobić malutki dział typu gadżety? Wrzucić tam pędzle, zalotki itp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erato
UNO
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2009, 20:57:35 » |
|
To może (tak za jednym zamachem) zrobić malutki dział typu gadżety? Wrzucić tam pędzle, zalotki itp
dokładnie! Też o tym myślałam, że przydałaby się jakaś zakładka o akcesoriach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiulek
UNO
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 24, 2009, 11:05:30 » |
|
O tak, zakładka z akcesoriami też jest superpomysłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiulek
UNO
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2010, 22:21:14 » |
|
To jeszcze jedna propozycja  Podzbiór "bez substancji ropopochodnych"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|