http://www.e-dymek.com najlepszy sklep z elektronicznymi papierosami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sałata, jak przechowywać?  (Przeczytany 5927 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
margaretka02
UNO

Offline Offline

wiadomości: 1335



« : Marzec 08, 2008, 21:38:08 »

Dziewczyny, jak wy przechowujecie sałatę?

Uwielbiam sałatę do kanapek, ale do tej pory nie znalazłam skutecznego sposobu przechowywania.
Jak trzymam w woreczku (nawet z dziurkami) to mi zalatuje stęchlizną. Jak trzymam bez woreczka, po prostu na półce w lodówce, to więdnie w ciągu jednego dnia.

Zastanawiałam się, czynie kupić jakiegoś pojemnika do przechowywania: widziałam na Allegro takie Tupperware. Używacie tego?
 
Zapisane
asinek
UNO

Offline Offline

wiadomości: 2776


skarbonka na smutki


« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2008, 21:57:47 »

imho pojemniczki plastikowe nic nie daja. Ja trzymam salate w lodowce (+6°C) na samym dole, klasyczna przezywa tam dwa dni. Jesli ma sie dluzej trzymac to jednak kupuje mniej wrazliwe odmiany salat (nie znam polskich nazw - lodowa? jest takie cos?, albo endywia).
Jesli masz w miare sloneczne okna to mozesz sobie wysiac salate i hodowac ja w kuchni - nie na zewnatrz tylko w pomieszczeniu.
Zapisane

hey do you do judo when they surround you, a little mental yoga - would they dissapear? (T.Amos "Purple People")


kocie_oko
UNO

Offline Offline

wiadomości: 94


« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2008, 13:11:01 »

Do mojego sposobu potrzebne są:
- papierowy ręcznik,
- spryskiwacz,
- dziurkacz
- reklamówka jednorazowa
Reklamówkę dziurkuję dość porządnie; spryskiwaczem zraszam 2 lub 3 listki papierowego ręcznika (w zależności od wielkosci sałaty) - ma być wilgotny ale nie moze z niego lecieć woda; ręcznikiem bardzo delikatnie zawijam sałatę; to zawiniątko wkładam do reklamówki; całość ląduje na dnie lodówki.
Sprawdza się idealnie. W ten sposób mozna przechowywać całą sałatę, kilka listków sałaty, zioła, nać pietruszki itd 
Zapisane
ezieta
UNO

Offline Offline

wiadomości: 1289


OrdynatorFemi


« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2008, 13:26:57 »

Ja salate i zieleniny wszelkie trzymam w pojemniku Tupperware ze specjalna plastikowa wkladka, ktora separuje warzywa od wody ewentualnie zbierajacej sie na dnie pojemnika. Wszelkie zieleniny potrafia tak przezyc dosc dlugo swieze a mieta zaczela rosnac Smiley
Zapisane



Iloraz inteligencji przegrywa z sumą głupoty.
(wyczytane w czyjejś sygnaturce)
moni
UNO

Offline Offline

wiadomości: 5469



« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2008, 20:28:46 »

A ja poprostu wyjmuje z szafki miske , obcinam lodyge slacie, jesli juz jest taka stwardniala- brazowa i poprostu wkladam do tej miski, zalewam woda i wstawiam do lodowki. Wody tak na dnie, co by lodyga  i oczywiscie ciut liscie , bo inaczej sie nie da, byly w wodzie. Salate tak mam pare dni nic mi nie wiednie, bo ona sobie sama wode pobiera.
Zapisane

marianna
UNO

Offline Offline

wiadomości: 4440



« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2008, 09:25:28 »

w naszym przypadku nie zdarzyło się jeszcze, żeby główka sałaty zalegała w lodówce dłużej niż dwa dni Cheesy

przechowuję w dolnej szufladzie, bez wygibasów Smiley
Zapisane

margaretka02
UNO

Offline Offline

wiadomości: 1335



« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2008, 22:07:48 »

Wypróbuję wszystkie sposoby, zobaczymy, który będzie dla mnie najlepszy Tak, tak

marianno, u mniew domu tylko ja jestem sałatożercą, także jak już ją kupię, to sama muszę zjeść. Stąd moje próby przedłuzenia jej żywotności.
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: