http://www.e-dymek.com najlepszy sklep z elektronicznymi papierosami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kwas mlekowy  (Przeczytany 14488 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pitipel
Gość
« : Grudzień 02, 2007, 12:41:27 »

Effect of lactic acid isomers on keratinocyte ceramide synthesis, stratum corneum lipid levels and stratum corneum barrier function
A. V. Rawlings1 , A. Davies1, M. Carlomusto1, S. Pillai1, K. Zhang1, R. Kosturko1, P. Verdejo1, C. Feinberg1, L. Nguyen1 and P. Chandar1(1)    Unilever Research, Edgewater Laboratory, 45 River Road, 07020 Edgewater, NJ, USA
Alpha-hydroxy acids are effective agents for the treatment of skin xerosis and it is known that, following treatment with lotions containingd,l-lactic acid, the stratum corneum prevents xerosis more effectively. To date, the relative efficacy of the different isomers of lactic acid has not been evaluated and the mode of action of lactic acid in improving stratum corneum resilience is not known. The objective of the present studies was to determine the effects of lactic acid isomers on keratinocyte ceramide biosynthesis, stratum corneum barrier function and the resistance of the straum corneum to the appearance of skin xerosis. In vitro, lactic acid enhanced the production of ceramides by keratinocytes.l-Lactic acid was more effective than thed isomer (300% increase vs 100% increase). Carbon label from lactic acid was incorporated into all keratinocyte lipid species and a greater incorporation of label into ceramides was achieved withl-lactate than withd-lactate. In vivo, lactic acid increased the levels of stratum corneum ceramides. Whereas, lotions containingl-lactic acid resulted in the greatest increase (48% increase) followed byd,l-lactic acid (25% increase),d-lactic acid had no effect on stratum corneum ceramide levels. The increases in stratum corneum ceramide levels following lactic acid treatment also led to improvements in stratum corneum barrier function, measured by transepidermal water loss following a challenge to the skin with SLS and in the regression phase of a moisturization efficacy study. Significant improvements in barrier function and resistance to the appearance of skin xerosis were observed followingl-lactic acid andd,l-lactic acid, but not followingd-lactic acid treatment. From these results we believe that lactic acid, particularly thel isomer, stimulates ceramide biosynthesis leading to increased stratum corneum ceramide levels which results in superior lipid barrier and a more effective resistance against xerosis.
http://www.springerlink.com/content/9qn11455259l7669/


Enhancing effect of alpha-hydroxyacids on "in vitro" permeation across the human skin of compounds with different lipophilicity.
http://www.galenicom.com/en/medline/article/16545927
badanie dotyczące kwasu mlekowego jako transportera lub wspomagacza przenikania subst. aktywnych wgłąb skóry. Wygląda na to, że mlekowiec jest najmniej drażniący i najskuteczniejszy. Wlaśnie zapodawany przed activesami  Tak, tak
Jednocześnie jego skutecznośc jest zależna od jego stężenia - czym wyższe stężenie - tym wyższa skuteczność.
Badanie odnosi się do activesów rozpuszczalnych w wodzie:
Cytuj
The percutaneous penetration-enhancing effects of glycolic acid, lactic acid and sodium lauryl sulphate through the human epidermis was investigated using 5-fluorouracil as a hydrophilic model permeant and three compounds belonging to the phenylalcohols: 2-phenyl-ethanol, 4-phenyl-butanol and 5-phenyl-pentanol. The lipophilicity values of the compounds ranged from log Poct -0.95 to 2.89. The effect of the enhancer concentration was also studied. Skin pretreatment with aqueous solutions of the three enhancers did not increase the permeability coefficient of the most lipophilic compound (log Poct = 2.89). For the other compounds assayed, the increase in the permeability coefficients depended on the concentration used in skin pretreatment, and on the lipophilicity of the compounds tested-and was always greater for the most hydrophilic compound (5-fluorouracil), for which lactic acid exerted a greater enhancer effect than glycolic acid or sodium lauryl sulphate. Primary irritation testing of the three enhancers was also carried out at the two concentrations used in skin pretreatment for diffusional experiments (1% and 5%, w/w). The least irritant capacity corresponded to lactic acid; consequently, this alpha-hydroxyacid could be proposed as a percutaneous penetration enhancer for hydrophilic molecules that are of interest for transdermal administration.

Skladnik rzeczywiście fenomenalny, wpływający na syntezę ceramidów, uszczelniający barierę skórną - cud miód zaiste. Trzebaby o nim założyć wątek.


Kwas mlekowy – kwas -hydroksypropionowy
Występuje w kwaśnym mleku, jabłkach, pomidorach, kiszonej kapuście, ogórkach, piwie. W stanie czystym jest bezbarwny, przezroczysty, ma ostry kwaśny smak. Jest związkiem zawierającym asymetryczny atom węgla.
Jest produktem fermentacji mleczanowej u bakterii. W tkankach zwierzęcych powstaje na drodze katabolizmu glukozy bezpośrednio z kwasu pirogronowego i NADH pod wpływem dehydrogenazy mleczanowej.
Kwas mlekowy występuje w trzech odmianach: optycznie czynnej prawo
 i lewoskrętnej oraz optycznie nieczynnej – odmianie racemicznej, która spotykana jest m.in. w chlebie razowym, kefirze, kwaśnych ogórkach i kapuście. Odmiana racemiczna stanowi produkt  handlowy.
Forma lewoskrętna L(+) powstaje w tkankach oraz płynach ustrojowych człowieka i jest metabolizowana przez nasz organizm szybko i całkowicie, natomiast lewoskrętna D(-) 4 – 10 razy wolniej.
Kwas L-mlekowy otrzymuje się na drodze fermentacji glukozy przy pomocy bakterii Lactobacillus delbrueckii. Kwas DL-mlekowy jest głównym produktem rozkładu glukozy przez bakterie Bacillus acioli lactici, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus bulgaricus. Kwas DL-mlekowy powstaje także w wyniku działania dehydrogenaz glikosalazyl I i II.
Kwas mlekowy po raz pierwszy zidentyfikował w 1780 r. chemik szwedzki Scheele w surowym mleku, natomiast w 1847 r. Blondeau wyodrębnił go jako produkt finalny procesu fermentacyjnego.
Kwas mlekowy jest składnikiem warstwy hydrolipidowej skóry, gdzie odpowiada za procesy rogowacenia naskórka. Działa nawilżająco, odświeżająco, rozjaśniająco. Wygładza skórę przesuszoną i łuszczącą się. Ponadto stosowany jest w kuracjach wzrostu włosów, stabilizuje emulsje, bierze udział w mechanizmach biologicznych regulacji temperatury ciała, wzmacnia struktury kolagenowe skóry właściwej. Ma także właściwości konserwujące. Kwas mlekowy stosowany jest w połączeniu z mleczanami – najczęściej z mleczanem sodu. Mleczan sodu to składnik NMF (naturalny czynnik nawilżający skóry) – silny związek nawilżający o odczynie alkalicznym, który znalazł zastosowanie w wielu preparatach pielęgnacyjnych i nawilżających.
Kwas mlekowy(lactic acid) - należy do grupy alfahydroksykwasów i jest otrzymywany dzięki fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego(lactobacillus). Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka w sposób bardzo delikatny. Jest również związkiem nawilżającym. W kosmetyce używany do bioliftingu, ponieważ uelastycznia, spłyca zmarszczki, do rozjaśniania przebarwień, zwężania porów. Stosowany jest również w odżywkach i szamponach do włosów gdyż aktywizuje cebulki włosowe przyspieszając tym samym porost włosów. W przemyśle kosmetycznym znalazł zastosowanie jako konserwant, jako środek utrzymujący odpowiednie pH praparatu.
www.pg12radom.neostrada.pl/data/Hydroksykwasy%202.doc

Nan:
Cytuj
Chciałam się jeno pochwalić, że sporządziłam sobie tonik z 10% kwasem l-mlekowym i kwasem hialuronowym według przepisu Limarii na Mazidłach. Rzecz miała miejsce jakiś tydzień temu i od tamtej pory pilnie używam go dzień w dzień wieczorem - i jestem zachwycona. Wprawdzie mój pierwszy kontakt z tym wynalazkiem był dość traumatyczny, bo nie zaopatrzyłam się w sodę oczyszczoną, pH zrobiło mi się dużo za niskie i to skończyło się przypaleniem sobie kawałka ryjka. Ale odkąd udało mi się uregulować pH doszłam do wniosku, że to dla mnie tonik wszechczasów. Przede wszystkim w ogóle nie szczypie, co jest dla mnie ewenementem, bo kwasy AHA (głównie glikolowy) jakich dotychczas używałam w gotowych preparatach szczypały moja skórę niemiłosiernie. Drugim ewenementem jest fakt, że mikstura nawilża jak szatan. Dość stwierdzić, że odkąd go używam ani razu nie czułam znienawidzonego ściągnięcia skóry na twarzy, a tonik położony na oczyszczoną skórę może na niej przebywać dowolnie długo i skóra się od niego nie wysusza. Oczywiście jak się wchłonie używam na twarz kremu, bo stosuję go m.in. po to, by spowodować lepszą penetrację innych składników zawartych w kosmetykach. Jest to fantastyczny wynalazek, godny polecenia szczególnie suchoskórym wrażliwcom takim jak ja. Przyznam się, że dotychczas zawsze uważałam zapewnienie jakoby kwasy AHA nawilżały za straszliwą bujdę na resorach - przekonałam się jednak ostatecznie, że to prawda. Wszystko zapewne zależy od towarzystwa, w jakim się je zapodaje na skórę, możliwe, że i od samego kwasu też - w gotowych wyrobach najczęściej widuje się kwas glikolowy. Bardzo polecam - tonik łatwo przygotować, a efekty znakomite - świetnie nawilżona, gładziutka skóra.
Rozochociłam się i teraz będę go używała pod lotion z BHA Pauli - próbowałam już wczoraj i skóra się nie podrażniła ani nie wysuszyła.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2007, 23:11:28 wysłane przez pitipel » Zapisane
marianna
Moderator
UNO

Offline Offline

wiadomości: 4479



« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2007, 09:32:37 »

a ten tonik z kwasem l-mlekowym nie wystepował jeszcze w wersji z hydromanilem? (czy z migdałowcem pomyliłam?)
 bo jakoś tak mi się po głowie kołacze, że mi osobiście z hydromanilem bardziej pasowało na gębę ....


a poza tym kwas-l mlekowy fajnym dopalaczem jest - chociaz u mnie równie świetnie spisuje się w tej roli tonik z  BHA Smiley

pod względem łuszczenia chyba nawet bardziej....
Zapisane

asinek
UNO

Offline Offline

wiadomości: 2776


skarbonka na smutki


« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2007, 21:14:10 »

Zdaje sie ze wystepowal w wielu wersjach  Tak, tak
Tym niemniej kwas mlekowy jest jak dla mnie najfajniejszym AHA. Nie zre i indukuje wytwarzanie ceramidow w skorze. Lubie.
Zapisane

hey do you do judo when they surround you, a little mental yoga - would they dissapear? (T.Amos "Purple People")


ezieta
UNO

Offline Offline

wiadomości: 1289


OrdynatorFemi


« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2007, 13:45:09 »

I ja znalazlam sie w gronie milosniczek kwasu mlekowego. Sporzadzilam sobie kolejny tonik z kwasem hialuronowym. Swietnie nalwilza, rowniez okolice oczu, nie drazni, nie pali, nie piecze. Co na buzie nie wykorzystam, laduje na odwloku. Skora odwlokowa jest rozjasniona, gladka, nawilzona.
Zastepuje wszelkie balsamy, ktore zaczely mnie draznic zapachem.
Zapisane



Iloraz inteligencji przegrywa z sumą głupoty.
(wyczytane w czyjejś sygnaturce)
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: