Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Siarka (Sulfur)  (Przeczytany 10202 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pitipel
Gość
« : Październik 21, 2007, 13:09:35 »

 (S, Sulfur) makroelement, wchodzący w skład kości, mięśni, zębów, włosów, paznokci, skóry. Przy niedoborze siarki występuje nadmierne rogowacenie naskórka, łamliwość i wypadanie włosów, choroby paznokci, złe samopoczucie, katarakta. W kosmetyce używa się siarki mineralnej(strąconej i koloidalnej) oraz biosiarki. Njadrobniejsza i najważniejsza z punktu widzenia kosmetyki jest siarka koloidalna, powstająca w wyniku zakwaszenia roztworu tiosiarczanu sodowego i stabilizowana koloidami ochronnymi(białkiem, żelatyną, kleikiem skrobiowym). Siarka koloidalna wchodzi w skład mydeł i szamponów leczniczych. Maseczki siarkowe oczyszczają pory skóry, działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo, przeciwgrzybiczo.Siarka zastosowana na skórę ulega przemianom do siarczków, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Sama siarka działa wysuszająco. W aptece znajdziemy dostępne bez recepty w postaci emulsji zawierającej kilka % siarki, niekiedy z różnymi dodatkami. Tego typu preparaty są skuteczne w łojotoku, trądziku, ropnych schorzeniach skóry, działają również przeciwgrzybiczo oraz przeciwświerzbowo.
Siarka działa jako silny antyoksydant. Jest istotnym składnikiem jednego z najwaźniejszych w organizmie enzymów antyutleniajàcych peroksydazy glutationowej.
Siarka chroni organizm dziki zdolności detoksykacji. Szczególnie pomaga w usuwaniu toksyn przez wątrobę, która jest organem filtrującym krew.
Siarka łaczy się w organizmie ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi jak ołów, rtęć czy kadm i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
Wiele osób przyjmujących preparaty siarkowe (np. MSM) zwracało uwagę na znaczne złagodzenie bólu. Może to byç spowodowane pośrednio przez działanie przeciwzapalne siarki.
Oprócz włosów, skóry, i paznokci siarka jest też ważnym składnikiem takich tkanek
jak: naczynia krwionośne, stawy, oczy.

Siarka strącona jest pierwiastkiem zaliczanym do grupy niemetali z „bloku p” w układzie okresowym. Znana już w starożytności. Występuje w przyrodzie, m.in. w stanie rodzimym. „Siarka strącona” jest otrzymywana metodą strąceniową – występuje najczęściej jako odmiana amorficzna. Jej nazwa pochodzi z sanskrytu (języka staroindyjskiego), w którym słowo "sira" oznacza "jasnożółty”. W temperaturze pokojowej siarka wykazuje małą aktywność chemiczną.
Pierwiastek ten jest nieodzowny do życia. Jest elementem dwóch aminokwasów kodowanych metioniny i cysteiny oraz wielu innych biologicznie ważnych związków np. witamin.
Poza lecznictwem siarkę stosuje się głównie jako surowiec do otrzymywania kwasu siarkowego. Ponadto w wulkanizacji, pirotechnice i in.
Siarka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze. Ponadto odznacza się właściwościami keratoplastycznymi, redukującymi, przeciwłojotokowymi i wysuszającymi. Zastosowana miejscowo na skórę ulega przemianie w siarczki rozpuszczające skleroproteiny naskórka. Ułatwia wnikanie przezskórne innych leków.
Podana doustnie wywiera działanie odkażające przewód pokarmowy, przeciwpasożytnicze, przeczyszczające oraz wykrztuśne.
Siarka jest stosowana w lecznictwie miejscowo jako antisepticum, fungicidum, keratoplasticum, reductivum. Ponadto pomocniczo jako antiparasiticum. Wskazaniami do stosowania są m.in. łojotok (seborrhoea), niektóre postacie trądziku (acne), świerzb (scabies), mycosis, intertrigo, lichen, dermatitis, demodecosis i inne choroby skóry. . Obecnie wewnętrznie nie stosuje się ! 

Sulfur praecipitatum jest jednym z najczęściej stosowanych surowców do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się wiele postaci leku do stosowania miejscowego: zawiesiny – papki (suspensiones), emulsje – mleczka (emulsiones), roztwory i zawiesiny olejowe (solutiones oleosae et olimenta), przysypki (pulveres pro usu dermico), maści, kremy i pasty (unguenta, cremores et pasta), żele (gelata dermica), mieszaniny z mydłem potasowym (tzw. mydła siarkowe).
Zakres stężeń: 1 % - 15 % (niekiedy do 30 %)
Rzadziej sporządza się preparaty proste z siarką strąconą - bardzo często wytwarza się formy złożone z innymi substancjami czynnymi i pomocniczymi.
 W wodach do twarzy i w szamponach używa się siarki z solubilizatorem co pozwala na uzyskanie roztworów siarki z wodą i alkoholem.

Tak jak białka, organiczna siarka jest ważnym składnikiem włosów. Organiczna siarka-(wyodrębniona z nieorganicznego związku chemicznego - dwutlenku siarki, który jest szkodliwy)- działa oczyszczająco i odżywczo na krew. Wspomaga sekrecję żółci, co pomaga absorbować mineralne związki przez wątrobę. Dietetycy nazywają siarkę organiczną Minerałem Piękna, ponieważ jest niezbędny dla mocnych, zdrowych i grubych włosów. Jest to również ważna dla ładnej, przejrzystej i czystej skóry i mocnych paznokci. Dobrym źródłem organicznej siarki są zwierzęce i roślinne białka. Znajdują się w żółtku jajka, kalafiorze, kapuście, rzepie, brukselce, cebuli i w czosnku.

http://hairloss.about.com/od/preventinghairloss/a/Sulphur.htm
Świetny artykuł o korelacji między włosami a siarką  , może warto wrócić do MSM?

http://www.healthylivinganswers.com/vitamins/sulphur-mineral.html
Siarka to także minerał mający wpływ na dobry stan skóry i zapobiegający starzeniu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 16:20:33 wysłane przez Pucca » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: