http://www.e-dymek.com najlepszy sklep z elektronicznymi papierosami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lukrecja (Glycyrrhiza glabra)  (Przeczytany 7425 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
asinek
UNO

Offline Offline

wiadomości: 2776


skarbonka na smutki


« : Marzec 09, 2007, 21:31:45 »

Kategoria - antyoksydanty, wybielajace, lagodzace

informacje ogolne

Lukrecja gladka (Glycyrrhiza glabra, niem. Suessholz, ang. licorice) - roslina ktorej korzen wykorzystywany jest w ziololecznictwie i przemysle spozywczym. Korzen lukrecji zawiera wiele interesujacych substancji, przede wszystkim glycyryzyne (Glycyrrhizinic acid), ktora jest wielokrotnie slodsza od cukru, moze zastepowac chemiczne slodziki i ktora tez nadaje lukrecjowym slodyczom ich specyficzny smak. Substancja ta stosowana zewnetrznie ma tez doskonale wlasciwosci lagodzace. W wyniku procesu hydrolizy glycyryzyna rozpada sie do postaci kwasu glycyretinowego (Glycyrrhetinic acid), rowniez majacego wlasnosci lagodzace. Oba te skladniki sa rozpuszczalne w wodzie.
Podobnie wodolubna jest glabrydyna (glabridin), majaca wlasnosci nie tylko lagodzace, ale i antyoksydacyjne. Ponadto glabrydyna jest inhibitorem melaniny, czyli ma wlasnosci wybielajace.
Korzen lukrecji zawiera takze flawonoidy majace dzialanie antyoksydacyjne i antyrakowe. Badania wykazaly ze flawonoidy zawarte w lukrecji  przy stosowaniu wewnetrznym sa w stanie unieszkodliwic bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialna za wiekszosc zapalen ukladu pokarmowego. Dawki uzyte w tym badaniu byly jednak wyzsze od tych ktore uznaje sie za bezpieczne dla zdrowia. Lukrecja ma bowiem tez negatywne dzialanie na organizm ludzki - pobudza bowiem krazenie, zatrzymuje sole sodowe i jednoczesnie usuwa z organizmu sole potasu, stad nadmierna konsumpcja moze prowadzic do zatrucia. Za bezpieczna dawke uznaje sie ekwiwalent 100 mg glycyryzyny na dobe (standardowa ilosc tego skladnika w korzeniu wynosi ca 4%). Spozywanie produktow na bazie lukrecji nie jest zalecane w ciazy i w przypadku chorob ukladu krazenia.


Wewnetrznie lukrecja bywa stosowana w dolegliwosciach zoladkowych i trawiennych, jak rowniez jako srodek przeciw opryszcce.

Badania:
Inhibitor melanogenezy
Cytuj
The inhibitory effect of glabridin from licorice extracts on melanogenesis and inflammation.Yokota T, Nishio H, Kubota Y, Mizoguchi M.
Basic Research Laboratory, Kanebo, LTD, Odawara, Kanagawa, Japan.

Glabridin is the main ingredient in hydrophobic fraction of licorice extract affecting on skins. In this study, we investigated inhibitory effects of glabridin on melanogenesis and inflammation using cultured B16 murine melanoma cells and guinea pig skins. The results indicated that glabridin inhibits tyrosinase activity of these cells at concentrations of 0.1 to 1.0 microg/ml and had no detectable effect on their DNA synthesis. Combined analysis of SDS-polyacrylamide gel electrophoresis and DOPA staining on the large granule fraction of these cells disclosed that glabridin decreased specifically the activities of T1 and T3 tyrosinase isozymes. It was also shown that UVB-induced pigmentation and erythema in the skins of guinea pigs were inhibited by topical applications of 0.5% glabridin. Anti-inflammatory effects of glabridin in vitro were also shown by its inhibition of superoxide anion productions and cyclooxygenase activities. These data indicated that glabridin is a unique compound possessing more than one function; not only the inhibition of melanogenesis but also the inhibition of inflammation in the skins. By replacing each of hydroxyl groups of glabridin with others, it was revealed that the inhibitory effect of 2'-O-ethyl glabridin was significantly stronger than that of 4'-O-ethyl-glabridin on melanin synthesis in cultured B16 cells at the concentration of 1.0 mg/ml. With replacement of both of two hydroxyl groups, the inhibitory effect was totally lost. Based on these data, we concluded that two hydroxyl groups of glabridin are important for the inhibition of melanin synthesis and that the hydroxyl group at the 4' position of this compound is more closely related to melanin synthesis.

PMID: 9870547 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/yvcvdx

Cytuj
Glabrene and isoliquiritigenin as tyrosinase inhibitors from licorice roots.Nerya O, Vaya J, Musa R, Izrael S, Ben-Arie R, Tamir S.
Laboratory of Natural Compounds for Medicinal Use, Migal, Galilee Technological Center, P.O. Box 831, Kiryat Shmona 11016, Israel.

Tyrosinase is known to be a key enzyme in melanin biosynthesis, involved in determining the color of mammalian skin and hair. Various dermatological disorders, such as melasama, age spots, and sites of actinic damage, arise from the accumulation of an excessive level of epidermal pigmentation. The inadequacy of current therapies to treat these conditions as well as high cytotoxicity and mutagenicity, poor skin penetration, and low stability of formulations led us to seek new whitening agents to meet the medical requirements for depigmenting agents. The inhibitory effect of licorice extract on tyrosinase activity was higher than that expected from the level of glabridin in the extract. This led us to test for other components that may contribute to this strong inhibitory activity. Results indicated that glabrene and isoliquiritigenin (2',4',4-trihydroxychalcone) in the licorice extract can inhibit both mono- and diphenolase tyrosinase activities. The IC(50) values for glabrene and isoliquiritigenin were 3.5 and 8.1 microM, respectively, when tyrosine was used as substrate. The effects of glabrene and isoliquiritigenin on tyrosinase activity were dose-dependent and correlated to their ability to inhibit melanin formation in melanocytes. This is the first study indicating that glabrene and isoliquiritigenin exert varying degrees of inhibition on tyrosinase-dependent melanin biosynthesis, suggesting that isoflavenes and chalcones may serve as candidates for skin-lightening agents.

PMID: 12590456 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/2a76uy


Badania cd.
Cytuj
Identification of tyrosinase inhibitors from Glycyrrhiza uralensis.Kim HJ, Seo SH, Lee BG, Lee YS.
Division of Life Sciences, Korea Institute of Science and Technology, Seoul, Korea.

Tyrosinase is a key enzyme in the production of melanins. Phytochemical studies of a Glycyrrhiza uralensis extract were performed by measuring the tyrosinase and melanin synthesis inhibitory activity. Glycyrrhisoflavone and glyasperin C were identified as tyrosinase inhibitors for the first time. Glyasperin C showed a stronger tyrosinase inhibitory activity (IC (50) = 0.13 +/- 0.01 microg/mL) than glabridin (IC (50) = 0.25 +/- 0.01 microg/mL) and a moderate inhibition of melanin production (17.65 +/- 8.8 % at 5 microg/mL). Glycyrrhisoflavone showed a strong melanin synthesis inhibitory activity (63.73 +/- 6.8 % inhibition at 5 microg/mL). These results suggest that glyasperin C and glycyrrhisoflavone could be promising candidates in the design of skin-whitening agents.

PMID: 16142649 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/ysczja

pozytywny wplyw lukrecji na metabolizm tluszczu u myszy
Cytuj
Suppression by licorice flavonoids of abdominal fat accumulation and body weight gain in high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice.Aoki F, Honda S, Kishida H, Kitano M, Arai N, Tanaka H, Yokota S, Nakagawa K, Asakura T, Nakai Y, Mae T.
Functional Food Ingredients Division, Kaneka Corporation, Japan.

We applied licorice flavonoid oil (LFO) to high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice and investigated its effect. LFO contains hydrophobic flavonoids obtained from licorice by extraction with ethanol. The oil is a mixture of medium-chain triglycerides, having glabridin, a major flavonoid of licorice, concentrated to 1.2% (w/w). Obese mice were fed on a high-fat diet containing LFO at 0 (control), 0.5%, 1.0%, or 2.0% for 8 weeks. Compared with mice in the control group, those in the 1% and 2% LFO groups efficiently reduced the weight of abdominal white adipose tissues and body weight gain. A histological examination revealed that the adipocytes became smaller and the fatty degenerative state of the hepatocytes was improved in the 2% LFO group. A DNA microarray analysis of the liver showed up-regulation of those genes for beta-oxidation and down-regulation of those for fatty acid synthesis in the 2% LFO group. These findings suggest that LFO prevented and ameliorated diet-induced obesity via the regulation of lipid metabolism-related gene expression in the liver.

PMID: 17213668 [PubMed - in process]
http://tinyurl.com/28qnaj

antyrakowe dzialanie lukrecji
Cytuj
Glycyrrhetic acid (a metabolic substance and aglycon of glycyrrhizin) induces apoptosis in human hepatoma, promyelotic leukemia and stomach cancer cells.Hibasami H, Iwase H, Yoshioka K, Takahashi H.
Faculty of Medicine, Mie University, Tsu-city, Mie 514-0001, Japan.

We have investigated the effect of glycyrrhetic acid (GR) which is metabolic substance of glycyrrhizin, on DNA of human hepatoma (HLE), promyelotic leukemia (HL-60) and stomach cancer (KATO III) cells. GR displayed apoptotic effects against HLE, HL-60 and KATO III cells. The fragmentation of DNA by GR to oligonucleosomal-sized fragments, a characteristic of apoptosis, was dose- and time-dependent in these cell lines. These findings suggest that growth inhibition of these cell lines by GR result from the induction of apoptosis by the compound. Inhibitors of caspases did not suppress the DNA fragmentation caused by GR. N-acetyl-L-cysteine, an antioxidant drug, weakly inhibited the DNA fragmentation caused by GR suggesting that active oxidants work partly as an apoptosis-inducing transfer substance.

PMID: 16391818 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/2deteg

lagodzace dzialanie lukrecji, redukcja erytremy wywolanej UVB
Cytuj
Effects of glycyrrhizin on UVB-irradiated melanoma cells.Rossi T, Benassi L, Magnoni C, Ruberto AI, Coppi A, Baggio G.
Department of Biomedical Sciences, Section of Pharmacology, University of Modena and Reggio Emilia, 41100 Modena, Italy. rossi.tiziana@unimore.it

It is known that liquorice root is rich in compounds which exert several pharmacological actions. In the present study, we evaluated the effect of glycyrrhizin (the main constituent of liquorice root) and of its metabolite aglycone, 18beta-glycyrrhetinic acid, on UVB-irradiated human melanoma cells: SKMEL-2 from metastatic tissue and SKMEL-28 from primary malignant melanoma. Tests performed (Trypan blue exclusion test, MTT and Western blot) showed that glycyrrhizin is not toxic for both types of cells. In SKMEL-28 cells, Bcl-2 expression was low after UVB irradiation, but it was increased when treated with glycyrrhizin. On the contrary, in the SKMEL-2 cell culture, Bcl-2 expression was not modified by the substances under study. The results show that glycyrrhizin treatment might offer protection from the damage induced in humans by UVB radiation, while it seems to be ineffective on metastatic cells. Further studies must be performed to understand the mechanism of the protective effect.

PMID: 15796192 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/2ymxyu

dzialanie lecznicze lukrecji (glycyrrhetic acid ) na skore

Cytuj
In-vitro and in-vivo evaluation of oligoethylene esters as dermal prodrugs of 18beta-glycyrrhetic acid.Puglia C, Ostacolo C, Sacchi A, Laneri S, Bonina F.
Department of Pharmaceutical Sciences, School of Pharmacy, University of Catania, Catania, Italy. capuglia@unict.it

Novel polyoxyethylene esters of 18 beta-glycyrrhetic acid (GA) were synthesized and evaluated as potential dermal prodrugs. The permeation of these prodrugs (1a-e) was studied in-vitro, using excised human skin membranes (SCE; stratum corneum/epidermis) mounted in Franz type cells, and in-vivo, evaluating the ability of these compounds to inhibit methyl nicotinate (MN)-induced skin erythema in healthy human subjects. All the esters synthesized showed a good water stability, while the enzymatic hydrolysis rate was significantly affected by the length of the polyoxyethylenic chain used as promoiety. In in-vitro percutaneous absorption studies, only esters 1b and 1c (respectively triethylen- and tetraethylenglycol derivatives) showed an increased flux through SCE membranes compared with GA. Furthermore, we observed an appreciable and sustained in-vivo topical anti-inflammatory activity of esters 1b and 1c compared with the parent drug.

PMID: 16536897 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://tinyurl.com/282hut


Uwagi praktyczne
Lukrecje mozna dostac w postaci zmielonego korzenia - nie wiem jak jest w Polsce, w DE bywa w niektorych sklepach spozywczych, szczegolnie zas w takich ktore prowadza tylko wyroby lukrecjowe. Taki zmielony korzen przyzwoicie rozpuszcza sie w wodzie - a poniewaz wiekszosc wartych uwagi skladnikow lukrecji w wodzie wlasnie jest rozpuszczalna - jest to zapewne jedna z lepszych metod wykorzstania tego proszku.
Oczywiscie niemozliwe jest zeby rozpuscil sie caly korzen - zostaja paprochy i wlokna, wiec po wymieszaniu proszku z woda trzeba uzyskana zawiesine odfiltrowac (papierowe filtry do kawy sa jak najbardziej wskazane  Wink).
Dzialania wybielajacego nie moge potwierdzic, natomiast faktycznie zaobserwowalam dzialanie lagodzace  Tak, tak gdy opisana wyzej metoda zrobilam sobie tonik (woda, lukrecja, gliceryna, konserwant).
Mialam tez w posiadaniu kwas glycyretinowy (o ile dobrze tlumacze jego nazwe) i uwazam ze nie warto, dziala lagodzaco, ale jest duuuzo drozszy niz lukrecja w proszku. Jedynym plusem jest to ze sie rozpuszcza bez paprochow no i jest bialy, wiec roztwor tego kwasu jest bezbarwny, zas lukrecja nieco zabarwia wode (na zlotobrazowozielony kolor, tak mniej wiecej  Wink ). Za to z lukrecji w proszku mozna zrobic slodycze, jelsi kto lubi i ma ochote.

Zrodla:
http://www.industrie.de/industrie/live/infothek/fachartikelarchiv/ha_artikel/detail/30582802.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lukrecja_%28ro%C5%9Blina%29
http://www.glabridin.com/
http://www.kado.de/shop_content.php?coID=40&XTCsid=46d8d82b8f6df080baa244539849ff5e
www.pubmed.com
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 15:55:31 wysłane przez Pucca » Zapisane

hey do you do judo when they surround you, a little mental yoga - would they dissapear? (T.Amos "Purple People")


Noor
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2007, 09:14:11 »

kwas glycyretinowy (o ile dobrze tlumacze jego nazwe)

Tylko w kwestii technicznej - spotkałam się z dwoma wersjami tłumaczenia na polski:
  • kwas glicyzyzynowy
  • kwas glicyretynowy (częściej)

Możemy sobie wybrać jedną.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2007, 09:15:49 wysłane przez Noor » Zapisane
asinek
UNO

Offline Offline

wiadomości: 2776


skarbonka na smutki


« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2007, 21:06:47 »

Noor, wg wersji angielskiej sa dwa kwasy - glycyrrhetinic i glycyrrhizinic  Tak, tak czyli to by bylo tlumaczenie obu. Merci  Uklon
Zapisane

hey do you do judo when they surround you, a little mental yoga - would they dissapear? (T.Amos "Purple People")


Noor
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2007, 22:49:29 »

O w mordę... Undecided
Faktycznie:
http://www.glabridin.com/glyc.htm
http://www.glabridin.com/glyce.htm

A ja byłam pewna, że jak w lukrecji, to musi być to samo Embarrassed i toto mnie zmyliło:
http://www.biotechnologia.com.pl/kosmetologia/36/surowce/12476
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2007, 22:51:31 wysłane przez Noor » Zapisane
Pucca
Global Moderator
UNO

Offline Offline

wiadomości: 4005


Cute but psycho


WWW
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2008, 17:47:39 »

Dość ciekawe porównanie działania antyoksydacyjnego wyciągu z korzenia lukrecji z produktami kosmetycznymi zawierającymi w swym składzie 2% hydrochinon

Cytuj
Comparison of antioxidant activity of extract from roots of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) to commercial antioxidants in 2% hydroquinone cream.

Morteza-Semnani K, Saeedi M, Shahnavaz B.

Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran.

Powdered dry roots of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) were extracted with methanol. Licorice extract was tested for antioxidative activity in comparison with antioxidants (sodium metabisulfite and BHT) at 0.1%, 0.5%, 1.0%, and 2.0% w/w in 2% w/w hydroquinone cream. The systems were incubated in a dark room at 25 degrees +/- 0.5 degrees C and 45 degrees +/- 0.5 degrees C for three months. The physical stability and the percentages of hydroquinone remaining after two weeks and one, two, and three months were determined by UV spectrophotometer at 294 nm according to official standard procedures. The experiment revealed that oxidation degradation of hydroquinone was accelerated by heat even with the existence of antioxidants. The higher percentages of remaining hydroquinone were observed for higher antioxidant concentration but showed lower physical stability in the formulation in the presence of commercial antioxidants, especially in the cases of 1.0% and 2.0% BHT. In the third month, at 25 degrees +/- 0.5 degrees C and 45 degrees +/- 0.5 degrees C, the extract demonstrated more antioxidant activity from two other commercial antioxidants at all concentrations, with about 43-53% and 34-46%, respectively, more hydroquinone remaining than in the control system (p<0.001). In the third month, the preparation containing 0.1%, 0.5%, 1.0%, and 2.0% extract gave good physical formulation stability with about 72%, 76%, 78%, and 81 % hydroquinone remaining at 25 degrees +/- 0.5 degrees C and 51%, 55%, 60%, and 63% hydroquinone remaining at 45 degrees +/- 0.5 degrees C, respectively. This suggested the possibility of using a licorice extract at 0.5% and 1.0% as an effective natural antioxidant for substances that are oxidation-susceptible.

Źródło
Zapisane

Nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę!
www.srokao.pl
Pucca
Global Moderator
UNO

Offline Offline

wiadomości: 4005


Cute but psycho


WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2008, 17:55:28 »

Antioxidant properties of some hydroalcoholic plant extracts with antiinflammatory activity.

Cytuj
The hydroalcoholic extracts of Calendula officinalis, Hypericum perforatum, Plantago lanceolata and Glycyrrhiza glabra which exhibited different anti-inflammatory activities were evaluated for the possible mode of action by studying their antioxidant potential. In the present study we investigated if standardized hydroalcoholic extracts of plants such as Calendula officinalis, Hypericum perforatum, Plantago lanceolata and Glycyrrhiza glabra produced by Hofigal Stock Company could modulate the respiratory burst of human activated neutrophils, as a consequence of their antioxidant capacity. Their antioxidant properties were measured using a colorimetric assay (Total Antioxidant Status kit). We demonstrated that Hypericum perforatum and Calendula officinalis hydroalcoholic extracts possessed a significant antioxidant activity while Plantago lanceolata and Glycyrrhiza glabra hydroalcoholic extracts had a minor antioxidant status. Using reactive oxygen species-generating systems (OZ-activated human PMN neutrophils), Calendula officinalis and Hypericum perforatum extracts showed strong reactive oxygen species scavenging property, Hypericum perforatum extract exhibing the highest scavenging activity. These results confirm the potential of Calendula officinalis and Hypericum perforatum investigated hydroalcoholic extracts as medicinal remedies to be used in different inflammatory/allergic diseases. These extracts could be a useful tool for obtaining new antioxidant/anti-inflammatory agents.

Źródło

Comparative antioxidant activity of individual herbal components used in Ayurvedic medicine.

Cytuj
Four aqueous extracts from different parts of medicinal plants used in Ayurveda (an ancient Indian Medicine) viz., Momardica charantia Linn (AP1), Glycyrrhiza glabra (AP2), Acacia catechu (AP3), and Terminalia chebula (AP4) were examined for their potential as antioxidants. The antioxidant activity of these extracts was tested by studying the inhibition of radiation induced lipid peroxidation in rat liver microsomes at different doses in the range of 100-600 Gy as estimated by thiobarbituric acid reactive substances (TBARS). Of all these extracts, AP4 showed maximum inhibition in the TBARS formation and hence is considered the best antioxidant among these four extracts. The extracts were found to restore antioxidant enzyme superoxide dismutase (SOD) from the radiation induced damage. The antioxidant capacities were also evaluated in terms of ascorbate equivalents by different methods such as cyclic voltammetry, decay of ABTS(.-) radical by pulse radiolysis and decrease in the absorbance of DPPH radicals. The results were found to be in agreement with the lipid peroxidation data and AP4 showed maximum value of ascorbate equivalents. Therefore AP4, with high antioxidant activity, is considered as the best among these four extracts.

Źródło
Zapisane

Nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę!
www.srokao.pl
marianna
Moderator
UNO

Offline Offline

wiadomości: 4413



« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2008, 14:28:54 »

  1.5. Glycyrrhiza glabra L. – lukrecja gładka
Rodzina Leguminosae (Fabaceae) – Motylkowate



 
1.5.1. Znaczenie historyczne

 

Lukrecja znana była już w Helladzie i Rzymie – piszą o niej Hipokrates,  Teofrast, Dioskorydes, Pliniusz, Celsus, Scribonius Largus i in. W Indiach znana była od starożytności i ceniona jako lubczyk. W wywarze z korzeni kąpie się tam dotąd posągi Buddy w dniu jego urodzin (ósmego dnia, w ósmym miesiącu) lub też polewa się nim, krople spływające przy tym z posągu zbiera się na lekarstwo [28]. Lukrecję spotykamy także w papirusie Ebersa, była więc stosowana VI wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, wspomina ją Conrad  von Megenberg w XV w.n.e., Leonard Fuchs (1543), Hieronymus Bock (1577), Tabernemontanus (1731) i wszyscy oni są zgodni co do wysokich walorów leczniczych tej rośliny [29].  Ceniona jest jako lek w Mongolii. Większe uprawy w Italii założono dopiero w wieku XIII, także w Anglii dopiero od roku 1264. W Niemczech pierwszy zainteresował się lukrecją C. v. Megenberg w wieku XIV, później zielarze średniowieczni. Duże uprawy w okolicy Bambergu założono w wieku XV. W wieku XVII próbowano cukier z trzciny cukrowej zastąpić cukrem z lukrecji, jednakże bez powodzenia [28].

 
1.5.2. Roślina macierzysta

 

Lukrecja gładka jest byliną, do 1 m wysoką. Liście ma nieparzystopierzaste, kwiaty fioletowe zebrane w grona. Owocem jest gładki strąk. Podziemne narządy składają się z korzeni i rozłogów, 20-100 cm długości,  do 4 cm grubości. Lukrecja w stanie naturalnym występuje w Azji i południowej Europie, w Polsce bywa uprawiana. Zbiór surowca odbywa się z roślin uprawianych [30].

 

1.5.3. Pochodzenie i występowanie

 

Surowiec farmaceutyczny stanowią płytko okorowane korzenie i rozłogi Glycyrrhiza glabra Linne, z rodziny Leguminosae (Fabaceae), podrodziny Papilionatae. Roślina ta znana jest w różnych odmianach.

Glycyrrhiza glabra varietas typica Regel et Herder o łodydze gładkiej i błękitnych kwiatach pochodzi z Azji Mniejszej i Europy południowej.

Glycyrrhiza glabra varietas glandulifera Regel et Herder z gruczołowato owłosionymi łodygami i liśćmi w stanie dzikim spotykana jest w Rosji, w okręgach centralnych i południowych, w Turcji i Iranie.

Glycyrrhiza glabra varietas violacea Boissier, o kwiatach fioletowych pochodzi z Iraku. Wymaganiom farmakopealnym mogą odpowiadać jedynie korzenie Glycyrrhiza glabra varietas glandulifera i ewentualnie Glycyrrhiza uralensis.

Varietas typica jest powszechnie uprawiana celem uzyskania surowca we Włoszech, na Sycyli, w Hiszpanii i Francji, a varietas glandulifera głównie w Rosji, szczególnie w dorzeczu dolnej Wołgi oraz w małych ilościach na terenie Niemiec. Plantacje mnoży się z rozłogów, przy czym zbiór następuje w 3-4 roku. Większość jednak surowca pochodzi z roślin dziko rosnących w Rosji, w dorzeczu Uralu oraz w Azji Mniejszej, Mezopotamii i Włoszech. W Polsce uprawa jest rozpoczęta, ale jeszcze na bardzo małą skalę [31].

 

1.5.4. Otrzymywanie

 

Surowiec zbiera się na jesień lub wczesną wiosną i po okorowaniu suszy. W handlu znajduje się wiele gatunków lukrecji: okoronowany, nieokorowany, podwójnie okorowany. Ponadto wyróżnia się gatunki handlowe według pochodzenia, przy czym surowce hiszpańskie są twardsze i cięższe, toną w wodzie, rosyjskie zaś - lżejsze, utrzymują się na powierzchni wody. We Włoszech niemal cały surowiec jest przerabiany na Extr. Glycyrrhizae crudum (tzw. Succus Liquiritiae), nie jest eksportowany [31].

 

1.5.5. Wymagania

 

Ocena wartości surowca nie jest jeszcze ustalona, gdyż ważnymi składnikami są zarówno związki flawonoidowe, jak i glicyryzyna.

Zawartość wilgoci do 11%, popiołu do 8,5%. Surowiec może zawierać jedynie do 8% korzeni i rozłogów niedokładnie okoronowanych oraz ściemniałych. Zniszczeń organicznych oraz mineralnych łącznie nie więcej niż 0,3% [31].

 

1.5.6. Substancje biologicznie czynne

 

Surowiec zawiera 2,5-4% glicyryzyny (czystej), czyli kwasu glicyryzynowego, który w surowcu występuje w związkach wapniowych i potasowych. Glicyryzyna należy do grupy saponin, choć ściśle saponiną nie jest; hemolizuje słabo czerwone krwinki, jej roztwory wodne silnie się pienią; przyjmowana doustnie jest całkowicie nietoksyczna. Glicyryzyna działa wykrztuśne i moczopędnie, warunkując też słodki smak surowca (jest około  50-krotnie słodsza od cukru). Jest to glukozyd triterpenowy hydrolizujący do kwasu glicyretynowego i dwu cząsteczek kwasu glukuronowego. Drugim składnikiem triterpenowym korzeni jest kwas glabrykowy (18-a-hydroksyglicyretynowy).

Ponadto w surowcu występują glukozyd flawanonowy likwirytyna, rozpadający się na likwirytygeninę i glukozę, izolikwirytyna (chalkon poprzedniego), formononetyna (izoflawon), po 3% goryczy – rozpuszczalnej w wodzie i nierozpuszczalnej, związki żywicowe do 4%, węglowodany jak        D-glukoza, sacharoza, mannitol i skrobia, bardzo małe ilości olejku lotnego zawierającego salicylan metylu, asparagina, związki lipidowe b-sytosterol i 22,23-dihydrostygmasterol, glabryna i kwas likworowy, dalej kwas jabłkowy, ślady tłuszczu i mało związków garbnikowych [31,33].

 

1.5.7. Zastosowanie

 

Korzeń (Radix Glycyrrhizae) działa moczopędnie, wykrztuśnie, likwiduje stany zapalne, stosuje się więc odwar przy przeziębieniach, chrypce, suchym kaszlu, jak i zaflegmieniu dróg oddechowych, reumatyzmie, ischiasie, gorączce, nieżytach, kurczach, wzdęciach, nerwicy żołądka i wątroby, przy kamicy moczowej, żółciowej, bólach nerek i wątroby o charakterze kolki, przy kolce jelitowej i zaparciu, po zakażeniu tężcowym i podobnych stanach zakaźnych oraz w chorobie Addisona [29,33].

Surowiec przeważnie stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych, przy suchym kaszlu i chrypce, jako corrigens smaku, a rzadziej jako remedium diureticum i spasmolyticum. Działanie rozkurczające warunkują obecne związki flawonoidowe. Po drugiej wojnie światowej surowiec znalazł zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej, przy nie krwawiących wrzodach żołądka oraz dwunastnicy.

Pewna bowiem frakcja z wyciągu surowca hamuje czynność wydzielniczą żołądka i obniża objętość soku żołądkowego, nie wpływając na stężenie kwasu solnego i aktywność enzymatyczną. W tym przypadku składnik czynny jest nie rozpoznany. Niezależnie od tego wyciąg kompleksowy przy podaniu per os wywiera wpływ na gojenie eksperymentalnych ran, skóry, analogiczny do działania dezoksykortykosterydów [31]. Pomocny jest również w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł i próchnicy zębów. Badania potwierdzają skuteczność działania cytostatycznego i przeciwnowotworowego, w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wyciągi te pobudzają mechanizmy obronne człowieka. W leczeniu alergii pokarmowych wykorzystuje się właściwości przeciwuczuleniowe lukrecji.

Niezwykle pomocne są wyciągi z lukrecji w schorzeniach dróg moczowych. Podczas stosowania preparatów z lukrecji należy jednak zachować ostrożność. Słodka lukrecja jest niewskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zatrzymuje wodę w ustroju i wypłukuje potas. U kobiet        z zespołem napięcia przedmiesiączkowego powoduje wzdęcia.

Przemysł kosmetyczny natomiast wykorzystuje właściwość zatrzymywania wody w organizmie, a ściśle mówiąc w skórze. Przez nagromadzenie wody, zwłaszcza w skórze dojrzałej, uzyskuje się wspaniałe głębokie nawilżenie i odżywienie tkanek. Skóra twarzy staje się gładka, elastyczna i przede wszystkim zdrowa. Działanie to jest tym bardziej wskazane, iż szybkie życie zwłaszcza w dużych aglomeracjach powoduje, że jesteśmy w ciągłym napięciu i stresie. Skóra jest wspaniałym wskaźnikiem naszego stanu zdrowia. Należy więc z dużym uznaniem odnotować wyprodukowany przez firmę A.T.W w serii ANTYSTRES – odprężający tonik z wyciągiem z lukrecji, bardzo poprawiający wygląd skóry. Zapewne w przyszłości lukrecja wejdzie w skład innych kosmetyków „poprawiających” naszą urodę [32].

Najczęściej surowiec bywa stosowany w postaci ziółek, np. Species Altthaeae i proszków złożonych, jak Pulvis gummosus, Pulvis pectoralis, Pulvis Liquiritiae compositus, oraz w postaci Mel Symphyti, syropu, wyciągów i wysuszonego soku [31].
Przetwory lukrecji: Extractum Glycyrrhizae depur., Elixir Glycyrrhizae, Uldenol, Ulventrol, Azarina, Herbogastrin i Tussipect [29].

żródło:
http://magiste.republika.pl/Purchla/wstep2.htm
Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: